Cestujeme so psom

  

Cestovanie môže byť krásnym zážitkom alebo nočnou morou.

  • V aute
  • Vo vlaku 

 

V aute

Ak cestujete na dlhšie trasy vezmite si so sebou vodu, misku, nejakú hračku na zabávanie a granule. Pred cestou psovi nemusíte dávať granule alebo iba malé množstvo. Ak pes trpí nevoľnosťou zoberte si radšej aj uterák. Od veterinára si môžete vypýtať aj upokojujúce tabletky. Odporúča sa dať psa do prepravky, klietky alebo na sedačku so psími popruhmi. U nás Neluša sedí pri mne na kolenách, ale ak máte väčší "náklad" musíte zvoliť iné možnosti (neodporúča sa mať psa pri sebe, aby nespôsobil dopravnú nehodu). Každé dve hodiny zastavte a dajte psovi vodu a možnosť prebehnúť sa. Granule dávajte radšej v malých množstvách, aby sa psíkovi cestou nestala nejaká nehoda :). Ak dorazíte na neznáme miesto dajte ho psíkovi oňuchať a zabývať sa. Ak je váš psík cestovateľ bude vaša cesta a dovolenka úžasný zážitok.

                            

  • Ak radi cestujete a svojho psíka nechcete nechávať doma u príbuzných alebo psích hoteloch, učte už psíka od šteňaťa, že auto nie je iba prevoz k veterinárovi.
  • Do zahraničia už nestačí tetovanie, ale je potrebný petpas, ktorý vám dá váš veterinár.

Petpas je niečo ako pas človeka. Zapisujú sa tam očkovania. Mali by ste ho dostať v každej chovateľskej stanici. Psíkovi sa na nejaké miesto zavedie čip. Do každej krajiny potrebujete očkovanie, poinformujte sa, aké očkovanie platí v tej krajine, do ktorej cestujete.

 

Vo vlaku

Vlak sa pre nás stal každotýždenným dopravným prostriedkom. Takisto ako v aute sa príjemne môže cítiť pes aj vo vlaku. 
Nevýhoda je, že pes musí proste vydržať, kým sa presuniete na určité miesto a veľa psov takú cestu nevydrží. Vo vlaku sú aj stiesnenejšie podmienky na uloženie svojich vecí, preto by ste mali rozmýšľať, akú variantu zvolíte na premiestnenie psa.
 
 
  • Pred tým sme skúšali tzv. kufor pre psa, čo je prepravka na kolieskach určená psom. Za mňa by som ju už neodporúčila, pretože nebola skladná a ťahať ju všade so sebou nebolo až tak príjemné. Niektoré prepravky sa dajú ľahko poskladať, zvolila by som tie.

´

  • U nás zvýťazila obyčajná taška, ktorú zoženiete v každom zverimexe. Je ľahká a prenosná :)

 

  • Alebo sa premiestňovať iba s košíkom bez prepravky. Ale verte mi, že ostatným, ktorí nemajú až taký vzťah ku psom, nie je príjemné mať v "kupečku" dlhosrstú kóliu, ktorá pĺzne obrovskými dlhými chlpami. Preto zvoľte vhodný spôsob, aby ste sa vyhli problémom so spolucestujúcimi :)

Príjemnú cestu :)